UU dílna na kopci

Od založení naší dílny uběhlo už více jak šest let a za tu dobu jsme Uutěrky čtyřikrát stěhovali. Nyní fungujeme už dva roky na jednom místě. Sklepní ateliér na Stanici v Žilině slouží nejen nám, ale i potřebám Stanice, anebo také studentům nedaleké střední umělecké školy.

Uutěrkám se díky Stanici otevřela spolupráce i s Galerií +- 0,0 či nezávislým Žilinským labelem Analog Freaks Records. Stanica je pro nás zásadním spolupracovníkem a byla nám jako přítel nablízku od počátku.
Už když jsme se na Stanici stěhovali, jsme ale věděli, že tohle nebude naše konečná a že dílnu budem chtít časem rozšířit. Nomádský osud dílny stíhal několik let i nás jako rodinu. A my zatoužili po zázemí a stabilním bodě pro naši další práci.

Tak vznikl nápad nové zázemí si vybudovat na domácí půdě. Okolnosti nás k tomu vlastně postupně dovedly. Obytný ateliér bychom rádi postavili na kopci v obci Návsí. Je to příhraniční vesnice, někde mezi Třincem a Žilinou. Zmiňuji zrovna tato dvě města, protože v nich nacházime lidi podobně naladěné jako jsme my sami. Přátele, kteří podporují živou kulturu svého místa. Jsou to výrazné záchytné a ispirativní body v našem regionu / Stanica Žilina – Záriečie, Knihovna a Galerie města Třince / a pro nás jsou jejich aktivity důležité. My se pokusíme udělat vše pro to, aby nová dílna do budoucna vytvořila drobný můstek mezi těmito městy a stála případným kolemjdoucím za návštěvu.

Rozhodli jsme se pro ekologickou dřevostavbu s izolací ze slaměných balíků. Je to pro nás přirozená volba vycházející z našeho přístupu k životu. Postupy v dílně jedou na vlně klasického pomalého řemesla – ruční tisk, knihvazba, kresba.


Se stavbou slamáku nám pomáhají architekti a projektanti ze sdružení Slamák. Hlavně Radek Hála, který stojí za studií a Dan Grmela, který nás prakticky posouvá ke zhmotňování naší představy. Jejich práce si moc vážíme a děkujeme za to, že jsme měli možnost se takto propojit. Čekají nás pravděpodobně budovatelské, náročné roky, ale díky podpoře, kterou ze všech stran vnímáme, věříme, že se prostavíme ke zdárnému výsledku. Martin se těší, že bude mít svaly, protože z tahání těrky moc nerostou.

Nová dína je koncipovaná tak, že celé spodní patro tvoří dva propojené ateliéry a technická místnost. Horní patro je pak obytný rodinný prostor. Ve spodní části pozemku bude ještě podlouhlá dřevěná budova, která má sloužit jak sklad nářadí (součástí pozemku je i velká zahrada). Rozhodli jsme se ale, že část této budovy zvelebíme a využijeme jako zázemí k přespání pro účastníky letních, grafických kurzů. Dílna tak bude část roku otevřena pro výtvarníky z blízka i z dálky.

Stavba bude probíhat z velké části svépomocí. První přípravné práce se pomalu rozbíhají a my už na toto léto budeme vyhlašovat první stavitelský workshop. Hlavní náplní bude práce se slámou a hlínou a besedy o přírodním stavění k tomu. A konec konců i o grafice si můžeme popovídat.

Provoz v naší dílně se ale během stavby nezastavuje. Momentálně obnovujeme web, takže se omlouváme za možné výpadky a drobné neladnosti. Brzy budeme informovat i o dalších novinkách.