LITR – TABOOK – KOMA – naše podzimní festivalová trojka

Jsou krásné říjnové dny a my máme za sebou trojici malých knižních festivalů Litr v Olomouci, Tabook v Táboře a Koma v Brně. Všude jsme byli hlavně jako účastníci veletrhů a tak nás většina festivalového programu míjela. My už ale víme, že náš program začíná už nastoupení do vlaku a tyhle podzimní festivaly jsou hlavně o setkávání podobně laděných a rozšiřování obzorů.
Na LITRu jsme hojně povídali a měnili knihy s Bárou Baronovou z WO-MEN. Jsou nám ta ženská témata v jejím podání tak sympatická, že vlastníme už většinu její produkce. Jo, máme k sobě blízko (asi jako z Návsí do Těšína). Hned vedle u stánku TAKE TAKE jsme neodolali jejich skvělým filmovým plakátům a už nám v dílně taky jeden visí a máme i jejich čerstvou novinku Hra na život s ilustracemi Evy Macekové – právě začínám číst. A protože i KUDLAPRESS jsou naši oblíbení odnášíme si od Juliány Chomové Hafíkova dobrodružství – trochu psycho punkové literatury dětem neuškodí))). A od Evy M. zamilovaný plakát, skicáky a tašku..to bylo jak o Vánocích. Pak Martin odprezentoval ve zkratce celou naši dílnu, barák i sousedy a já se už tradičně těšila z návštěvy mojí učitelky ze střední p. Mikulcové, která mi přinesla darem antikvariátní knihy Deisy Mrázkové! Paráda – jako nové. Nakonec jsme se jen letmo stihli seznámit s Vendulou ze Zlínského divadelního spolku ZVĚŘINEC, tak snad se nevídíme naposled. A za celým tímto zářijovým mecheche stojí Nela Klajbanová a my jsme moc vděční, že můžem každý rok strávit pár dní v Olomouci právě ve společnosti LITR.

grafika TAKE TAKE

grafika „Milenci“ od Evy Macekové





A pak znovu balíme, dolaďujeme novinky a 3.10 vyrážíme na TABOOK. Do Tábora jsme jeli s mezizastavením v Praze u kamarádů, ale také jsme navštívili naše milé nakladatelky Jitku a Zuzku z PIPASÍK. Jiskřivá debata, na jejímž konci jsme si odsouhlasili ediční plány snad na několi let dopředu!..jenom to financování zbývá doladit. Toť téma snad všech nízkonákladových publikací.
Už když jsme nasedli druhý den do vlaku bylo plno a na samotném festivalu nebylo k hnutí. Tabook se stal za ty roky tak oblíbený, že doslova praskal ve švech. Jak češi milují krásné knihy! I na Tabooku jsme opět většinu programu minuli (letos jsme dokonce nestihli ani jednu výstavu-ajaj) a doháníme to až zpětně při pročítání poctivě udělaného festivalového průvodce Bedekr – kde jsme mimo jiné našli rozhovor s kuchařem/hudebníkem Chrisem, který provozuje ubytování Cesta. Tam jsme během festivalu hlavy složili a tady o našem spaní hezky píše a fotí naše spolubydlící Rachel z Unovy zahrádky.
Ale zpátky na festival. Já jsem se s dětmi vydatně účastnila dílen, které měly nápad, kvalitní technické zázemí a také prostor. Leč pro letošní Tabook byly všechny prostory malé. Zatisknout jste si mohli pod vedením Alžběty Zemnové z knihkupectví XaoXax či tiskařiů z těch největších výšek i dálek Jakubem a Evou Horskou z Upueapop. Metoděj si ale vyrobil svůj papírový „KONEC SV2TA“ s tím, že si to natiskne doma (?!)
Mezitím si šel Martin nachvíli veřejně popovídat o knize „Každá věc má něco společného se štěstím“ a od autora Petra Borkovce se dověděl hezký a trochu smutný příběh o vzniku názvu této milé básnické sbírky. Kniha vyšla v nakladatelství Beží liška a to nenechá chladným nikoho, kdo má děti a tak i já nakupovala právě tam. No a jako vždy při návštěvě stánku ArtMap jsme s Tomášem Hrůzou vedla debatu o potulné přírodní univerzitě Pilgrim a opět jsem si říkala příště, příště už s váma fakt na putování vyrazím. Jako návnadu jsme dostali kosmologickou knížku, kterak se dívat na život z kosmiské perspektivy. Noo… A lidi proudili a poroudili až nás dav vypudil na dvorek, kde zrovna běžela divadelní kuchyňská pohádka, tak jsme si i zazpívali. A následovaly večerní koncerty, které se odehrávaly bohužel, nebo bohudík (?) přímo v místě našeho bydlení CESTA, a které jsme tím pádem mohli vychutnat přímo z postele. A noční posezení u kamen a oceánské rozpravy s Ráchel, Dianou Opobchodovou i sestrou Ivčou naši milou. A taky zcela nečekané setkání s Žilinskou/ Staniční Mariou i MARTU se tu mihla!….je to síla, když se z toho našeho konce světa rozhodneme vyjet mezi lidi, setkávání, povídání, plánování a plkání nebere konce.
A týden na to už zase sedíme ve vlaku. Poprvé jsme letos navštívili komix fest KOMA v Brně. Jde o studentský festival zaměřený hlavně na začínající tvůrce komixu. Plno muziky, malování v přímém přenosu, vystavování, konzultace. Cítili jsme se tam trochu ztracení, ale nevzdáváme to – svoje oblíbence nacházíme i tady. Svým nadšením, pracovitostí a aktivismem nás nadchla prezentace Toy Box. Pak návštěva Vendulky Chalánkové – tahle milá hanácká duše vždycky potěší, stejně jako procházka Brnem s kamarádkou Jitkou, která se stala fecebookovým spolutvůrcem první serie našich utěrek od Uutěrek. Dáváme si do prosince festivalovou pauzu, ale před Vánocemi určitě ještě někam mezi lidi vyrazíme – těšíme se na vás!


foto Radek Pekař Křivánek