…docela málo objektivní report ze SELFu


Rodinný výlet do Bratislavy jsme zahájili tuňákovou pomazánkou na přestupní zastávce Žilina. Rozhodli jsme se jet na festival všichni tři a tím jsme si z velké části předurčili i program, kterým se stalo hledání zábavy pro naši nejmenší Uutěrku. Muselo dojít i k dělení skupiny, ale to bych předbíhala.

Samotné místo konání akce jsme našli hned. Nedaleko nádraží na Pražské ulici jsme vešli širokými vraty na dvorek. Tam už byla rozjetá linorytová dílna. Přes výlohu jsme nakoukli do ateliéru TRIVJEDNOM, kde se kromě designu všeho druhu zabývají třeba i organizováním festivalu Self.

V prostorné garáži právě probíhala přednáška, zelená vana s ukazatelem nás navedla po schůdkách do kavárny, galerie a na zahrádku. Líbí se nám tady. První den chceme podle plánu strávit na přednáškách…jenže Metíkovi nepůjčili ani koloběžku. Rozdělili jsme tedy skupinu na dvě poloviny. Jedna část půjde na přednášku, druhá do nedalekého parku na písek.
Krátké a vtipné přednášky, střídalo prohlížení časopisů a knih v prodejní minigalerii hned vedle at. Tri v jednom. První nákup KixKix, sympatické komixové noviny, koupené hlavně na základě „hvězdného“ obsazení autorů (Böhm, Franta, Plachý, Groch, Bjorn Rune Lie). Následuje strhující přednáška pana Mrkvičky o psaní literatury pro děti, kdy i Metoděj pozorně naslouchá. Chvilku. Než se jeho zájem přesune na nějaký šroubek.

A je tu rychlá prohlídka hlavní galerie, kde je čas pouze na věci výrazné na první pohled – velké linorytové tisky z Bánskej Stanice a ručně tištěná obří kniha plná záhrobních linorytů, kterým by zatleskal i Josef Váchal. Snad. Pak sháňka po jídle. Sedm hodin, konec soboty, jdem spát.

Následující den začínáme pro jistotu už přímo na hřišti. Opět dělení skupiny. První část zabydluje Uutěrovský stůl dovezenými knížkami. Druhá připravuje spánkové zázemí v tiché kavárně. Následuje spánek a moje dvě hodinky četby, jak jinak než tématické. Vybírám si Eseje o typografii Martina Peciny a kávu bez mléka.

Na parkovišti je BURZA VLASTNÍM NÁKLADEM v plné proudu. Probíhá konverzace nad chystanými i hotovými publikacemi, časté jsou dotazy na edukativní program Cvrčko/Stano. Další ruce si vybírají maketu Bojtky, básničky v nářečí – rozdáváme vizitky, protože tisknout se začne nejdřív v listopadu. Prodává se Mutabox, Pozor vlak!, Malé album, Cvrčkovy naučné tabule – Linoryt a Malba. Nakoukneme k vedlejšímu stolu zaplněnému hororově vyhlížejícími ziny a dovídáme se legendu jejich vzniku — „Našel se kufr starých fotografií, které slouží jako ilustrace k méně známé tvorbě známých autorů.“ — Další stolek s časopisy Panic Button, ziny Egoistova Pazucha, hromádka realistických komixů, cédéčka, trička. K jídlu chystá Local Act prima plněné papriky, ale Metoděj dnes papá jen hrušku. Pomalu balíme. Poslední dotazy na větší dostupnost a rozšíření Cvrčkových komixů, poslední koupě Mutaboxu. 17:44 IC domů…ve vlaku s Metodějem ještě dlouho prohlížíme krásnou knížku Evy Macekové, 12 hodin s Oskarem. Prohlížíme si ji pak ještě jednou, dvakrát za sebou.