Výlet Praha /// a jak jsme nestihli kulturu jinou než tu z vlastní produkce

Po delší odmlce, jsme se opět procvičili v balení zavazdel. Jako novinku, jsme přibalili i kočárek a byli jsme připravení vyrazit do Prahy. Metoděj se ráno v rozespalosti rozhodl, že nikam nejede, tahle situace se ale zvládla docela hladce. Pak jen obléct, nabalit Josefínu a jedem. V Praze jsem se už tradičně setkali s naši milou tetou Ivčou a šli hledat Nastěnku do designového obchodu Koncept story. Sídlí na Letné a je to malinká prodejna se zbožím hrstky vybraných současných designérů.

U Pavla a Nastěnky doma jsme složili zavazadla. PaperArtistOriginal_2016-04-23_08-57-06Přivítala nás malá strakatá kočka, která si ihned velmi porozuměla s naší malou Josefínou. Obě používaly přibližně stejné dorozumívací prostředky, sdílely hračky, prolézačky a v nestřeženém okamžiku i žrádlo.

Později odpoledne jsme vyrazili přes Stromovku k DOXu, kde máme aktuálně v Poličce Archivu pro současné umění, vystavenu knihu Listování. Sítotisková kniha o zahradničení, nic nedělání a čtení je volně propojena s cestopisným románem Cesty na Sibiř. Kurátorka Poličky Anička Pleštilová se proto rozhodla uspořádat setkání právě Martina Ryšavého (dokumentaristy a autora Cest na Sibiř) spolu s námi.

Photo0137

Polička je skutečná polička v knihovně, osvětlená lampou, takže v sšeřelém prostoru přiláká pozornost, jinak se ale v ohromných prostorách Doxu dočista ztratí, podobně jako my. Po rozpačitém začátku, během kterého jsem zapomněla proč a s jakým záměrem jsem vůbec knihu Listování vytvořila, se naštěstí slova ujal Martin Ryšavý a rozvinula se diskuse se čtením a promítáním jeho filmu Afoňka už nechce pást soby. Metoděj se podivoval jak nás něco takového může bavit a raději pobíhal a schovával se ve vedlejších výstavních prostorách. My jsme byli ale debatou zaujati a na závěr jsme si vysloužili básnickou sbírku sibiřského básníka. Děti nám už důrazně připomínaly, že je čas jít.

Photo0136 Photo0138

Doma nás čekali naši milí. Připravovala se velkolepá večeře. Na rozkládacím kulatém stole sýry, salát z rukoly a nakládaných sušených rajčat, zapékané lilky s rozmarýnem, náš domácí chleba s máslem, víno, čokoládový koláč a kyblík bílého jogurtu, co donesl Mojžíš, španělský kamarád našich hostitelů. Děti pojedly se zvířátky a šly hned spát. My jsme pak dlouho ještě debatovali.

Photo0145

Ráno v 9 hodin začínal ZineFest ve Veletržním paláci. Šlo o docela komorní akci, kterou pořádali studenti grafického designu z UmPrum. Sešlo se něco kolem 15 tvůrců a prodejců s alternativními tiskovinami. Jak už víme z podobných akci, je to hlavně o setkávání, povídání, seznamování. A tak jsme se díky ZineFestu mohli letmo seznámit s Pavlem Klusákem, popovídat si s Alžbětou Zemanovou z Napoli či Naďou z PageFive. Také jsme doplnili sítotiskové zkušenosti díky Wildovi z Prague Collage a naplánovali si letní dovolenou s Blankou.

20160423_130616

Photo0146
Photo0151
PaperArtistOriginal_2016-04-23_12-42-26

A v neděli Martin ještě stihl vesele posnídat s Martinem Kubátem. Setkání, kterých se nám nedostává u nás na vesnici, si pak dopřáváme v nahuštěné intenzivní podobě právě na takovýchto výletech. Odjíždíme domů nasyceni (i když jsme vůbec nestihli kulturu jinou než z vlastní produkce).