Co nového Uutěrky – plodné období

Za poslední půlrok se toho událo tolik, že ani nezbyl čas na reporty. Ale teď, při zpětném pohledu se to všecko možná povede vtěsnat do několika vět…
Martin má plodné období a to se projevuje ve všem na co šáhne. Na podzim vyšly dvě knihy s jeho ilustracemi: Zo škrupiny II a Zatúlané papučky. Pěknou recenzi jsme objevili na blogu o dětské literatuře Malý papmpůch. Díky za psaní tohoto druhu.
Rozběhla se i spolupráce s vydavatelstvím dětských tvořivých sešitů Pipasík, kde vznikla vystřihovánka Poznávej ptáčky.
Hojně se Martin věnoval taky stavbě. Do zimy stál skelet našeho slamáku a proběhly první slámovací brigády – vykládka balíků a zateplení střechy.





Během zimy se slámovaly obvodové stěny s dalšími kamarádskými pomocníky. Kopec dřiny za trochu fazolí s chlebem – veliké díky všem účastníkům. Kromě toho Martin na stavbě pořád něco brousil, řezal, skládal, přenášel a uklízel, kouřil, zasypával, docpával… Na podzim jsme zasadili i první stromky do zahrady, kterou se pokoušíme směřovat podle fajn příručky Kompletní návod na vytvoření Ekozahrady od P. Svobody. Už nám naše startovací zahrada dala první plody Zimolezu. Ale já mám teď na jaře radost z každé větve, která má alespoň jeden zelený list.




Více se taky zapojujeme do lokálního dění v Návsí a okolí. Právě se dokončují tapety s motivy beskydských zvířat a rostlin pro informační centrum s muzeem v nedaleké obci Bystřice. A schvalovačkou prošly i návrhy velkoplošných maleb „Stavebnice“ pro železniční podchod v Návsí. Realizace proběhne asi o prázdninách.
Hlavní událostí Uutěrek těchto dní je ale stěhování dílny. Ano, zase se stěhujem. I když tak osvícené zázemí, jaké jsme nalezli na Stanici asi už jen tak někde nenajdem. Na druhou stranu, je tu možnost si vytvořit zázemí, podhoubí zase jiné a to je výzva. Idea grafické dílny ve slamáku získává tím pádem trochu trhliny. Ale co, plány se někdy musí změnit znenadání a tahle nabídka nás prostě vyloženě nadchla. Jedná se totiž o prostory v areálu bývalé pily, který aktuálně vypadá jako obrovská louka. Přímo uprostřed obce, jsme tak našli zázemí, jehož nejbližší okolí bychom mohli pomáhat do budoucna směřovat například k vytvoření komunitního parku. Navíc je rekonstruovaná budova, kompletně šitá pro nás na míru. Za tyto podmínky vděčíme vstřícnosti součaného vedení naší obce. Máme radost!






tapety pro Bystřické infocentrum