Co se děje? Co se děje?!







Josefína hrabe seno, Martin dokončuje drobnou encyklopedii motýlů pro nakladatelství Pipasík, já dávám dohromady návrhy pro další sérii maleb protihlukových stěn u nádraží. Tentokrát budou malby inspirovány pohádkami a říkadly v nářečí, ale také historií a geografií Návsí. Už začátkem srpna k nám přijede opět Karolína Rossí a Janek Rous, dva komixy si namaluje i Martin a kdoví kdo ještě….
Ale po pořádku. Jak to s náma vypadalo během korona karantény a tak vůbec, co se u nás dělo poslední čtyři měsíce. Covid omezení nás zasáhla docela hodně, protože jsme zrovna na březen – květen měli naplánováno nejvíce worksopů, výstav a dílen pro školy. Energii jsme tedy museli přesměřovat k domácím aktivitám. Chodili jsme se koupat do lesíka (to bylo naše hlavní opatření proti všem virům) a pracovalo se na stavbě. Martin došel téměř osvícení při kopání kanálu a já jsem natírala pigmentovanými oleji dřevo v interiéru i exteriéru. S dětmi jsme si natiskli a ušili roušky a potiskli textilní tašky motivy prvních jarních rostlin (drobná zakázka pro Opobchod).
Začátkem března ještě Martin stihl dokončit leporelo pro nejmenší čtenáře – Nina ide spinkať – slovenské autorky a logopedky Svetlany Kapalkové. Knížka právě vychází v nakladatelství OZ Krajina čitateľov. Jejich stránky jsou plné projektů, kterak dostat kvalitní knihy mezi děti a určitě stojí za návštěvu a pročtení.




V květnu jsme pak měli krásnou práci na dárcích pro naši milou knihovnici Mariku. Martin sešíval tlustý deník/album a já malovala drobné obrázky inspirované Daisy Mrázkovou.
Asi před rokem jsme navrhovali grafickou podobu čtenářského metru, který má doporučovat knihy konkrétním věkovým kateogoriím. Zároveň je ale výběr literatury dělán velmi pečlivě, proto byste se díky metru měli dostat opravdu k tomu nejlepšímu, co u nás v poslední době vyšlo. Metr byl minulý rok vytištěn, ale spousta krásných nových knih taky. Takže knihovníci z Třince přišli s nápadem mobilní aplikace Čtenářského metru, která umožní pružnější aktualizace a doplňování nových knih.. Aplikace bude mít i funy vychytávku – pokud si čtenář označí knihy, které přečetl, figurka čtenářského metru se promění….asi tak, jak vás změní přečtení jakékoli knihy. Těším se z této spolupráce a hlavně taky na to, až uvidím jak aplikace funguje v reálu.

No a minulý týden se dokončila další hezká zakázka, tentokrát pro obec Návsí – Jak se do lesa volá/ Tak se z lesa ozývá. Martin navrhoval tabule s motivy domorodců-mravenců, které mají sloužit k zamyšlení nejen nepořádným turistům. Značky budou rozmístěny poblíž značených stezek v okolních lesích (od Filipky po Kozubovou).
A v sobotu nám konečně začínají krátké prázdniny! Vyrážíme na čundr. Pěšky, krajinou, někam na jih…


březen – květen 2020