Jak to vidí Zuzka

Scéna
Z:“ Míšo, Mííšo..“ (kamera bloudí opuštěným dvorkem)
Z:“ Míííííšóóóóó“ (nahlížíme na střechu z vlnitého, zeleného plechu)
chvilka ticha
Z:“Míšo….Míííšo“ (stále se díváme na modrou stříšku)
Z:“Mííííšooo“ (stále se díváme na modrou stříšku)
(nahlédnutí za naskládané dřevo, obcházení kolem stromu, pohled za plot a znova na dvorek)
(Konec)


Zuzka..kdo je Zuzka? Zuzka je Martinova sestra, která ráda fotí a natáčí videa. Má ráda kočky. Před lety si koupila první levný digitální foťák a s hledáčkem u oka objevovala okolní svět. Její videa jsou pohyblivé deníky. Jaro, léto, podzim, zima, den za dnem, rok za rokem. Sázení brambor, sušení sena, sklízení brambor, řezání dřeva, pálení slivovice, zabijačka. Asta, vlčák, kočka, králíci, slepice, krmítko v sadu. Jízda autem, jízda autem, jízda autem. Opakující se náměty a motivy, nekomplikované záznamy, obyčejný život. Rok na vsi. Zuzčin svět. Co je ale „to“, čím nás ty prosté všednodenní amatérské záznamy tak přitahují?

Radost, kterou cítíme ze Zuzčina zaujetí natáčením, systematické a nekalkulované zaznamenávání nejbližšího. A naše radost z dívání na ně, nalézání nezáměrného. Obrázky všedních dnů v sobě nesou obrazy, které jsme již někdy někde viděli. Impressionistický malíř vezoucí se na traktoru, prádlo našlehané větrem. Náhodný objev Milletova skicáku v nekonečných záznamech sázení brambor. Světlem prozářená zeleň, mihotavé záznamy okolní krajiny natáčené při jízdě lesem. Abstraktní kompozice – klády z tatrovky se svalily na zem. Zacházení s kamerou, výběr záběrů a způsob jejich snímání připomínají filmařské postupy, triky, vtipy. A to vše v prostředí Hanácké vesnice. Sentimentální ironie, vesnický realismus, postruralismus.

Zuzka natáčela a fotila, my teď prohlížíme a vybíráme. Jde o hru s materiálem – co to udělá když… Nesnažíme se o pravdomluvnost, ani se Zuzky neptáme, co vlastně chtěla říct a jestli „to“ chápeme správně. Možná je to všecko náhoda, ale právě pro tu absolutní nekontrolovanost jsme výstavu chtěli podniknout. Možná to Zuzka vůbec nemyslela tímto způsobem, ale my „to“ tam vidíme.

Autorka záznamů: Zuzana Krkošková
Koncept výstavy: Pavla Krkošková Byrtusová, Blanka Švédová

Vernisáž se uskuteční v pátek 14.ledna 2011 na Stanici Žilina-Záriečie
Výstava potrvá do 4.února 2011





[vimeo clip_id=“18850767″ width=“330″ height=“248″] [vimeo clip_id=“20072585″ width=“330″ height=“248″]