…byla dlouhá zima

Možná si myslíte, že cvrčci v zimě spí a možná, že to i ve většině případů pravda je. Třeba takový cvrček luční určitě někde na poli pod sněhem spí. Cvrček Staniční ale nespí. Zalezl v listopadu pod knihu a teď v březnu může s hrdostí říct, že se „tím konečně prokousal“. Je cvrčkovou zvláštností, že knihu musí nejprve celou přežvýkat a sníst, aby se dověděl potřebné vědomosti. Moc nás to netěší, protože musíme neustále nakupovat nové knihy, ale ani se na něj nezlobíme – ostatně kdo se může pochlubit tak sečtělým cvrčkem jako má Stanica?

Zato ale Stano!
Ten v zimním tichu chodil do knihovny taktéž. Jak jsme ale později zjistili, původně zapůjčené knihy mu nesloužily ke studiu. Začátkem února si přišel pro pět svazků z dějin umění, které mají zvlášť pevné kartonové desky a dokonce se ptal po dalších tlustších knihách. To nám bylo podezřelé. Namátkou jsme se zeptali zdali už má dočtené umění Pravěku. Nejprve si vůbec nemohl vzpomenou a pak z něj vypadlo: „Jo myslíte tu knížku s lesklým papírem? Takové bych si už nikdy nepůjčil, to ne, tolik dyýýmu jsme v noře nikdy neměli … jak z toho vašeho Pravěku,“ chápete to?! Knížky prostě zajišťovaly teplo jeho nory a vůbec mu to nepřišlo divné. Po Stanově zásahu jsou tak škody v knihovně mnohem větší než jsme předpokládali…

A ptáte se co ještěrky a Smrádek?
Ještěrkám se v zimních měsících zpomaluje krevní oběh a tím je způsobeno, že se jeví nemotorně, ospale a jakoby bez života. Nejaktivnějším členem byl tedy Smrádek. Každý den u ještěrek posedával nebo hopsal kolem s kouskem provázku. Měřil vzdálenost, kterou během dne ještěrky urazily. Za tři měsíce tři centimetry. Jeho měření se ale nedá moc věřit, protože jsme ho přistihli, jak ještěrky ze zadu pošťuchuje.